Novinka od Anser: Smart Print Head

Spoločnosť Anser, ktorú spoločnosť Liftec dlhodobo zastupuje na českom a slovenskom trhu, predstavila novú inteligentnú tlačovú hlavu pre termálnu atramentovú tlač. Jedná sa o tzv. „smart“ hlavu, to znamená, že v samotnej hlave je integrovaná aj riadiaca jednotka. Vďaka tomu je hlava schopná autonómnej prevádzky bez pripojenia k ďalším zariadeniam, ako je riadiaca jednotka, PC, PLC a pod.

Do budúcna by mala nová inteligentná tlačová hlava nahradiť staršie tlačiarne Anser U2 Pro a Anser Smart. Hlavnou výhodou tejto novinky je najmä jednoduché ovládanie a veľmi malé rozmery, vďaka ktorým je možné tlačiarne implementovať do strojov a prevádzkových liniek s nedostatkom miesta. Veľmi dôležitým aspektom je aj cena, ktorá je ešte nižšia ako v prípade tlačiarní z radu U2.

Konštrukcia inteligentnej tlačovej hlavy

Chytrú tlačovú hlavu je možné používať ako s cartridgou s výškou potlače 12,7 mm (tj. 0,5“), tak aj s cartridgou s výškou tlače 25,4 mm (tj. 1“), a to na savé aj nesavé materiály. Tlač na produkt je umožnená zhora aj z boku. Tlač zdola nahor, ako v prípade CIJ tlačiarní, nie je možná. Aby bol celý systém čo možno najuniverzálnejší, dajú sa hlavy skladať nad seba. Tým je možné dosiahnuť výšku potlače cez 100 mm, v prípade použitia 4 cartridgí s rozmerom 25,4 mm. Celá hlava je zložená z dvoch častí. Po prvom zostavení ju už obsluha nerozoberá počas celej životnosti tlačiarne.

Prvá časť hlavy predstavuje otvor pre tlačovú cartridge. Po vložení sa cartridge zaaretuje červenou páčkou, tj poistkou. Táto časť sa dá objednať s protiprachovým plexi krytom, ktorý je vidieť na obrázku vyššie alebo bez neho. Vybratie a opätovné vloženie cartridge je otázkou niekoľko málo sekúnd. V čelnej časti je tiež vidieť malý otvor, kde je skrytý interný snímač pre štart tlače. Externý snímač alebo enkodér je v prípade nutnosti možné pripojiť priamo do druhej časti tlačovej hlavy, viď. obrázok.

Druhou časťou hlavy je riadiaca elektronika s piatimi signalizačnými diódami, I/O vstupmi, tlačidlami pre zapnutie a vypnutie tlačiarne, USB, vstupom pre externé čidlo, enkodér a pod. Táto časť je vidieť na zadnej strane hlavy. Ústi do nej aj všetka kabeláž.

Ovládací softvér

Ovládanie tlačovej hlavy (napr. štart/stop tlače, výber správy, smer) je možné cez tlačidlá na zadnej strane. A ako sa vlastne tlačové správy vytvárajú? Na tvorbu tlačových správ sa používa softvér Xonnect, ktorý je pre riadenie jednej tlačovej hlavy zadarmo. V tomto softvéri je možné správy vytvárať, editovať a meniť ich parametre. Daná správa sa potom do tlačiarne prenesie najčastejšie cez TCP/IP protokol, tzn. cez štandardnú podnikovú sieť, kde má tlačová hlava vopred definovanú svoju IP adresu. Správy je tak možné pohodlne vytvárať napríklad v kancelárii a vzdialene ich do tlačovej hlavy nahrávať. Ďalším variantom je používať priamo pri tlačovej hlave počítač, na ktorom bude softvér Xonnect nainštalovaný a hlavu tak riadiť priamo pri výrobnej linke.

Ak Vás táto technológia zaujala, dajte nám vedieť, a my Vám ju radi predvedieme priamo vo vašej prevádzke.