Úspory vďaka atramentu i značeniu laserom

V oblasti priemyselného značenia je v poslednej dobe poznať snaha minimalizovať náklady a hľadať finančné úspory. Ušetrenie prostriedkov môžu priniesť napríklad atramentové technológie. Pri ich používaní si zákazník kupuje iba kvapaliny (cartridge), a tým dochádza k zníženiu celkovej ceny v porovnaní s tlačou a aplikáciou etikiet. Je možné použiť napríklad CIJ (continuous ink-jet), TIJ (thermal ink-jet) alebo HRP (high resolution print).

Dlhodobé úspory nákladov vďaka značeniu laserom

Pri lepení etikiet na plastové alebo kovové výrobky je vhodná aj alternatíva v podobe laserového alebo mikroúderového značenia. Mnoho zákazníkov by sa mohlo obávať vyšších obstarávacích nákladov (pri použití lasera), ale po obstaraní prichádza okamžitá úspora v podobe nižších nákladov za jednotlivé označenia, vrátane ďalších spotrebných a servisných nákladov. Navyše používateľ dostáva trvalé značenie vo vysokom rozlíšení.

Laser na značenie kvetináčov

Laserovú technológiu si vybrala napríklad spoločnosť Plastia. Na identifikáciu svojich plastových produktov používala papierové etikety. Tie sa ale ukázali ako nevhodné. Zásadným problémom bolo ich ľahké odstránenie alebo poškodenie as tým spojená strata identifikácie výrobku. Náklady na tento druh značenia boli pritom relatívne vysoké.

V úvahu prichádzali rôzne technológie využívajúce značenie atramentom, ale nakoniec sme z dôvodu trvanlivosti značenia a dlhodobej úspory nákladov spoločnosti odporučili značenie laserom. A to sa ukázalo ako správna cesta. Navrhnuté riešenie prinieslo nielen trvalé značenie plastových výrobkov, ale zároveň znížilo vo výsledku náklady. Ďalšou výhodou lasera je možnosť produkt variabilne označiť, čo spoločnosť Plastia tiež ocenila.